Noé Állatotthon Noé Állatotthon

A kutya, 'aki' megregulázza az oroszlánokat Abonyban

2010.04.21

Szolnok - Közkívánatra mégsem keres új otthont az Abonyi Vadaspark tulajdonosa az oroszlánjai között élő keverék kutyának. Mivel az eb jelenleg két oroszlánnal összezárva is őrzi falkavezér szerepét, így szakmai szempontból mindenképpen el kell választani eddigi lakótársaitól. Ám végül mégsem ajándékozzák el, hanem önálló kifutót alakítanak ki a számára.

"A Bogi névre hallgató négylábú közel négy esztendeje, a vadaspark akkor öthetes, elsőszülött hím oroszlánjának játszótársaként költözött hozzánk.

Egy fővárosi tenyésztőnél "tévedésből" született kiskutyák egyike cseperedett fel az oroszlán mellett" - mondta el a létesítmény irányítója, Tóth Tibor a zug.hu szerkesztőségének.

Bogi azóta sajátos kapcsolatot alakított ki sörényes barátjával. Vélhetőleg jogos önvédelemből is falkavezérré lépett elő, amíg lépést tudott tartani az oroszlánkölyök növekedésével. Így ha cimborája a játékba belefeledkezve kissé túllőtt a célon, a blöki egy erélyesebb vicsorgással, esetleg éles vakkantással adta tudtára: eddig, és ne tovább.

S bár mára az erőviszonyok erősen eltolódtak Mungó irányába, a harminckilós eb továbbra is kordában tartja az állatok immár lassan kifejlett méretű, körülbelül kétmázsás királyát. Sőt, annak tavaly tavasszal világra jött, jelenleg kamaszkorú húgát, Zinuát is, aki nemrégiben ugyancsak a közös kifutó lakója lett. Mungón ráadásul egyre szembeötlőbben felfedezhető néhány kutyás viselkedésforma. Előfordul például, hogy gödröt ás féltett eledelének két mellső mancsával. Máskor pedig lelkesen veti hanyatt magát, hogy gazdája vagy valamelyik bátrabb látogató Bogihoz hasonlóan az ő pocakját is megdögönyözhesse.

Tóth Tibor szerint szakmai szempontból most már nem egészséges, ha továbbra is az oroszlánokkal lakik a szelíd eb. Ezért gondolták úgy nemrégiben, hogy új gazdát keresnek Boginak, lehetőleg egy idős, egyedülálló ember személyében, akinek hű és biztos támasza lehetne. Ám amikor ennek híre ment, a látogatók mindent elkövettek, hogy a kutya maradjon a vadasparkban. Ez a ragaszkodás végül a tulajdonost is meghatotta. Úgy döntött - bár külön költözteti a kutyát -, Bogi önálló kifutót kap náluk. Így továbbra is megmaradhat az állatkert egyik kedves és szokatlan látványosságának.

Szerző: mti - Dátum: 2009. jan. 12.
Kép forrása: Presztizs Magazin