Noé Állatotthon Noé Állatotthon

Rólunk

2014.08.12

Bemutatkozás

A www.keverekkutya.hu honlapot állatbarátok egy csoportja hozta létre, hogy mind szélesebb körben népszerűsítse az úgynevezett keverék kutyákat. Tapasztalataink azt bizonyítják, hogy a sintértelepeken, gyepmesteri telepeken, valamint az állatotthonokban is inkább fajtatiszta kutyák örökbefogadását preferálják. Kik csücsülnek évekig és várnak altatásra a gyepmesteri telepeket?

Bulcsú

Természetesen a középkorú, idős keverék kutyák, súlyozottan hátrányos a fekete, nagytesű keverék kutyák helyzete, hiszen ahogy azt a Noé Állatotthon önkéntesei is elmondták rajtuk csak átnéznek a látogatók, a potenciális gazdijelöltek.

Az első kutyafajták a középkorban jelentek meg és a tenyésztésük alapvető célja egy adott feladatra való legalkalmasabb kutya kitenyésztése volt. Ebből a sokszínű kavalkádból jöttek létre a mai kutyafajták, ezért a mai szemmel fajtatisztának mondott kutya keveréknek is tekinthető.

A keverék kutyák általában nem szenvednek olyan genetikai eredetű betegségekben, amelyek egyes fajtákon belül - beltenyészet, vagy a felelőtlen szaporítás miatt - generációról generációra öröklődik (pl.: diszplázia), azonban a fertőzésekkel szemben ugyanolyan védtelenek, mint fajtatiszta társaik.

Az állatbarátok táborát viszont megosztja az a kérdés, hogy intelligensebbek, okosabbak-e a keverék kutyák fajtatiszta társaiknál? Erre nem lehet határozott, egyenes választ adni, egyedenként változik. Függ a környezettől, hogy mennyit foglalkoztak vele kölyökként, az ősöktől, hogy szenvedtek-e valamilyen genetikai betegségben. Egy biztos a keverék kutyák is ugyanolyan hűségesek, ragaszkodóak, mint fajtatiszta társaik!

Reméljük, e rövid bemutatkozásunk elgondolkodtatja a leendő gazdikat, örökbefogadókat!