Noé Állatotthon Noé Állatotthon

Fajtatiszta vs. keverék kutya

2009.12.02

Nagyon gyakran hallani azt az elméletet, miszerint a keverék kutyák sokkal egészségesebbek, mint fajtatiszta társaik. Az elmélet hívei azzal érvelnek, hogy a fajtatiszta kutyák tenyésztése során a zárt populáción belül a szelekció miatt folyamatosan szűkül a génkészlet, nő tehát a beltenyésztettségi szint, csökken a genetikai változatosság. A keverék kutyáknál populáció szinten ez a jelenség nyilván nem érvényesül, ott a teljes lehetséges génkészlet rendelkezésre áll ELMÉLETI SÍKON.

És pontosan ez az egyik fontos kulcsszó, ami miatt romba dől ez a látszólag logikusan alátámasztott elmélet. A széles génkészlet csak populáció szinten igaz, azonban minden egyes egyed kizárólag a két felmenőjétől kapott génkészletből gazdálkodhat! A legtöbb mai keverék kutyus pedig akár közvetlenül, akár közvetve, de fajtatiszta felmenőkkel rendelkezik, tehát az ő korlátozott génkészletüket és az ő esetleges hibáikat kapja örökségül.

Másrészt a fajtatiszta kutyák tenyésztésében a fajta iránt felelősséget érző tenyésztők régóta felismerték egyrészt az örökletes betegségek tényét, másrészt a beltenyésztettség által hordozott veszélyforrásokat, ezért a tenyésztés során a rendelkezésükre álló információk alapján mindenképpen törekszenek arra, hogy az egészséges utódok, illetve a fajta jövője szempontjából leginkább kedvezőnek számító párosításokat végezzék tenyészmunkájuk során.

Ugyanez sajnos nem mondható el a keverék kutyusok “tenyésztése” során - itt jellemzően a véletlenen múlik a felmenők “kiválasztása”, és sem a felmenőkön, sem az utódokon nem végeznek semmiféle egészségügyi szűrővizsgálatot, így semmilyen hitelesnek nevezhető információ nem támasztja alá azt az elméletet, hogy ezek a kutyák valóban egészségesek lennének.

Miért terjedt el mégis ez az elmélet? Miért van az, hogy a legtöbbször állatorvosok is megerősítik, hogy sokkal több fajtatiszta kutya fordul meg a rendelőben, mint keverék? Nos a válasz sajnos egyszerű. A fajtatiszta kutyák tulajdonosai azok az emberek, akik TUDTAK ÉS AKARTAK pénzt áldozni arra a célra, hogy kutyájuk legyen és akár ilyen, akár olyan okból, de ha beteg a kutyájuk, hajlandóak az állatorvosi kezelésre is költeni. A legtöbb keverék kutyus viszont csak “van” a kertben és sajnos a gazdájuk számára a házőrzőségen kívül kevés értéket hordoz. Anyagi értékük semmi, ha elpusztul a kutya, szereznek egy másikat a szomszédtól, ismerőstől, hisz mindig születik valahol eladhatatlan keverék kutyus… ez az oka annak, hogy bár rengeteg keverék kutyus beteg, vagy pusztul el túl korán olyan betegségben, ami egyébként kezelhető lenne - hogy a gazdi nem hajlandó költeni rá.

Ezért terjedhetett el hát ez az elmélet is, mert az ember hajlamos elhinni, hogy amit nem lát, az nem is létezik. Beteg fajtatiszta kutyusokat lát, beteg keverékeket nem, ergo a keverék egészségesebb, mint a fajtatiszta.

Mondhatnám, hogy LOL, de sajnos egyáltalán nem az.

Posted by kamfor on jan 17, 2009
Forrás: http://doggieworld.bloglog.hu/2009/01/17/fajtatiszta-vs-keverek-kutya/