Noé Állatotthon Noé Állatotthon

Felkészülés a télre!

2010.03.16

A kutyák háziasított állatok, ezért nem tekinthetőek azonosnak vadon élő őseikkel, fajtától függően a hideget is eltérően tolerálják. Téli hideg idején figyelemmel kell legyünk a kutya testméretére, szőrzete típusára, korára és esetleges betegségeire. A kistestű, rövid szőrű (pl francia bulldog, csivava), fiatal vagy idős kutyák különösen érzékenyek a hidegre, hőháztartásuk labilisabb, mint társaiké.

A hideg ellen megfelelően hőszigetelt házzal védhetjük kutyánkat. Mérete legyen akkora, hogy az állat fel tudjon állni ill. meg tudjon fordulni benne. Minél nagyobb a kutyaház, annál több teret kell a kutyának kifűtenie. A hőszigetelésre fordítsunk külön figyelmet. Az állat alá helyezett rongyok átázhatnak, majd újra megfagyhatnak, ezáltal is hűtve az állatot, így tapasztalataink alapján leginkább a szalmát javasoljuk a kutyaházak almozásához. A szalma rendkívül jól szigetel, könnyen felfűthető, hiszen a belseje üreges. Nem szívja magába a vizet, az egyszerűen lepereg róla, így a felület, melyen az állat fekszik, a leglatyakosabb időben is száraz, illetve könnyen kiszárad. Nagyon fontos, hogy a kutyaház magas méretű küszöbbel rendelkezzen, így az állat nem hordja ki a szalmát belőle. A legnagyobb hidegekben hőfüggönyt  is szögelhetünk a kutyaház bejáratára.

Hidegben - ahogy az ember is- háziállataink is fogékonyabbá válnak egyes betegségekre. Különösen izületi ill. gerincproblémákkal küszködő kutyákban a tünetek súlyosbodhatnak, de az izületi gondok egy egészséges kutyánál is rendkívül gyorsan kialalkulhatnak nem megfelően szigetelt, illetve nem vízhatlan kutyaház esetében.

Nagy hidegben fagyási sérülések fordulhatnak elő, különösen a füleken, a farokvégen és az orron.

Viszonylag kis odafigyeléssel megóvhatjuk kutyáinkat ezektől a problémáktól, ne sajnáljuk tehát erre az időt!

A cikk megírásában a Rákosligeti Állatorvosi Rendelő munkatársai voltak segítségünkre.

khaz

khaz1

khaz2

khaz3