Noé Állatotthon Noé Állatotthon

Ivartalanítás

2010.01.10

Miért ivartalaníttassunk?

A nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott állatok ivartalanítása ma már Magyarországon is részét képezi a felelős állattartásnak. Mind állatorvosi, mind állatvédelmi szempontból számos megalapozott érv hozható fel a beavatkozás mellett.

Milyen hátrányai lehetnek a beavatkozásnak?

A legtöbb feltételezett hátrány rendszerint nem hozható összefüggésbe az ivartalanítással. Leggyakrabban az elhízást, a lustaságot, az állat egyéniségének, játékosságának elvesztését említik, mint a műtét negatív következményeit. Ezek közül is az elhízás kerül leggyakrabban szóba. Az elhízás a túlzott tápanyagfelvétel következménye. Így az eleség mennyiségének csökkentésével, vagy összetételének megváltoztatásával előzhető meg, mind az ivartalanított, mind a nem ivartalanított állatok esetén. (Megkérdeztük tapasztalataikról a Noé Állatotthon Alapítvány önkéntes gondozóit, akik szintén állításunkat támasztották alá, az ivartalanítás nincs összefüggésben az elhízással.)

Az ivartalanítás az állat személyiségét, elevenségét, intelligenciáját nem változtatja meg!

Nőstény állatok ivartalanítása

Milyen előnyökkel járhat az ivartalanítás?

  • A tüzelés és a vele járó kellemetlenségek megszűnnek
  • Megelőzhető a nem kívánt vemhesség , ugyanis ez még a legnagyobb odafigyelés mellett is bekövetkezhet, és a születendő állatok elhelyezése rendszerint komoly problémát jelent és az utódok életét sem tudjuk nyomonkövetni életük végéig
  • A méhgyulladásos és daganatos betegségei megelőzhetőek
  • Az emlődaganat kialakulásának kockázata nagymértékben csökkenthető az adott állat fiatal korban történő ivartalanításával.

-->  Így összességében elmondhatjuk, hogy akár évekkel is meghosszabbíthatjuk nőstény állatunk életét!

Sokszor hallottuk már az ivartalanítás ellenérveként, hogy a kutyának életében legalább egyszer szülnie kell.

Ez a tévhit még mindig nagyon elterjedt a kutyatartók között. Az igazság az, hogy semmi sem indokolja, hogy az ivartalanítás előtt szüljön a kutyája. Sőt, inkább felelőtlenség lenne, mind az ön kutyájára, mind pedig a születendő kiskutyákra nézve. Ugyanis a vemhesség illetve az ellés során számos komplikáció léphet fel, amik az anyakutya életét is veszélyeztethetik. A kiskutyák elajándékozása ugyan könnyű, de állatotthonok tapasztalatai szerint a kölyökkutyák többsége kb. 1/2 év múlva sintértelepeken, gyepmesteri telepeken, dögkutakban, vagy állatorvosi rendelőkben az altató injekcióra várva végzik. Ki tudja, hogy az ivartalanítással mennyi utcára kidobott felesleges szaporulatot tudunk megelőzni, nem beszélve a fent már említett elkerülhető betegségekről...

Hím állatok ivartalanítása

Milyen előnyökkel jár az ivartalanítás?

  • Az ivartalanítással nagyban csökkenthető az idős, hím állatoknál viszonylag gyakran kialakuló prosztata daganatok és prosztata megnagyobbodás kialakulásának esélye.
  • Csökken a nemi hormontermeléssel összefüggő kórképek, például a végbéldaganatok kialakulásának valószínűsége.
  • A heredaganat kialakulása megelőzhető.
  • Megszűnik a nőstények tüzelésével összefüggő kóborlás és az ebből adódó veszélyhelyzetek, kellemetlenségek.
  • Csökken a hímekkel szembeni agresszió, illetve az ivartalanított hím állatot rendszerint más hímek sem támadják meg, mivel nem érzik az ivari szagot, így nem tekintik riválisnak.

Mikor célszerű elvégeztetni a beavatkozást?

A fiatalkori ivartalanításnak a kutatások eredményei szerint nincs negatív hatása a kutya fejlődésére. Így célszerű a műtétet 6-8 hónapos korban elvégeztetni, hogy az ivaréréssel összefüggésbe hozható viselkedésváltozások (kanok iránti agresszió, kóborlás) ne váljanak rossz szokássá.