Noé Állatotthon Noé Állatotthon

Művégtaggal kedvencünkért

2011.02.11

Az állatok sokféle módon segítik az embereket: védelmezik őket, ha szükséges, látnak vagy hallanak helyettük, figyelmeztetik őket a közeledő epilepsziás rohamra, ajtót nyitnak vagy földre ejtett tárgyat emelnek fel, jókedvre derítik az embert, és még sorolhatnánk. Előfordul, hogy a gazdák kerülnek abba a helyzetbe, hogy a velük élő vak, süket, mozgáskorlátozott vagy egyéb módon segítségre szoruló állat számára próbálnak minél teljesebb, élhetőbb életet biztosítani. Egy kutya balesetet vagy betegséget követően elvesztheti korábbi képességeit, de megtörténhet, hogy születésétől fogva fogyatékkal él. Az ilyen állat bizonytalanabb lehet, mint egészséges társai, ingerlékenyebben reagálhat az új, váratlan ingerekre, de ha megfelelő segítséget és sok-sok szeretetet kap, az egészségesekéhez hasonló életet élhet.

Korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy láb nélküli állat tökéletesen tudjon járni. A veleszületett, vagy szerzett végtaghiányos állatok sorsát fogyatékuk megpecsételte.

Külföldön - az állatgyógyászatban – a végtaghiányos állatoknál egyre nagyobb teret hódít a protézisek alkalmazása. Jónéhány reménytelen, kilátástalan sorsú, sérült állat élhet teljes életet a művégtagnak köszönhetően.

Remek példa erre Polo, a szibériai husky, aki gázolás miatt vesztette el egyik mellső lábának alsó részét, vagy Oscar, a két és fél éves macska, aki szintén balesetben vesztette el hátsó lábait.

Polo története

Oscar története

Források:

http://www.hazikedvencek.hu

http://www.farm.hu